Sweet Potato Cake with Brown Sugar Whipped Cream Cheese Frosting and Toasted Marshmallows Filling (Galet God Sötpotatis Tårta)




Sweet Potato Cake 
with Brown Sugar Whipped Cream Cheese Frosting 
and Toasted Marshmallows Filling

Bottnarna

ca 400 g sötpotatis
200 g strösocker (ca 2 dl)
2 stora ägg
150 ml solrosolja
120 g vetemjöl (2 dl)
4 g bakpulver (1 tsk)
3 g salt (½ tsk)
1 tsk mald kanel
½ tsk mald muskot
1/4 tsk mald ingefära
1 krm malda nejlikor
1 msk mörk rom
1½ tsk vanilj extrakt
ca 50 g rostade pecannötter, grovt hackade

Fyllning

300 g cream cheese (jag använder alltid philadelphia orginal)
200 ml vispgrädde
1 nypa bakpulver
60 g florsocker (1 dl) (eller samma mängd marshmallow fluff)
1 tsk vaniljextrakt
2½ dl mini marshmallows

Frosting

200 g cream cheese
100 g ljust muscovado socker (ca 1 dl)
½ tsk vanijextrakt
120 ml vispgrädde
1 nypa bakpulver
mald kanel, efter smak

Till dekorering: marshmallows och rostade samt kanderade nötter


Bottnar

Sätt ugnen på 175°C. Smöra och mjöla fyra stycken formar som är 15 cm i diameter, lägg en rundel bakplåtspapper i botten på varje form. (Det går även bra att baka i två formar och sedan dela bottnarna. Vill du baka en större tårta dubblar du receptet och bakar i två stycken 20 cm formar för att sedan dela bottnarna.)

Pricka sötpotatisen med en gaffel och baka den i micron eller vanlig ugns tills den är helt mjuk. Låt den svalna lite och ta sedan av skalet. Lägg sötpotatisen i en skål och mosa den med en gaffel till en grov puré. Sätt åt sidan att svalna. (Jag använda mig av ca 340 g sötpotatispuré i mina bottnar).

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt med maskin. Tillsätt oljan och vispa igen tills den är inarbetad. Tillsätt den avsvalnade sötpotatisen och arbeta in den i smeten.

Sikta samman de torra ingredienserna i en skål och rör ner dem i sötpotatissmeten.

Tillsätt rom samt vanilj och rör runt. Vänd sist ner de hackade pecannötterna och fördela smeten mellan formarna.

Grädda mitt i ugnen 20-30 minuter eller tills en provsticka som sticks in i mitten kommer ut ren. (Större formar eller om du bakar i endast två formar tar längre tid, ca 40-50 minuter).

Ta ut från ugnen när de är klara och låt svalna på bakgaller i formen ca 15 minuter innan de tas ut för att svalna helt.


Fyllning


Rör osten slät tillsammans med florsocker och vanilj. Jag brukar göra detta med flatblandaren i kitchen aiden på 2-4.
 
Vispa grädden hårt tillsammans med bakpulvret i en bunke med elvispen. Tillsätt den vispade grädden till ostmassan och vispa snabbt samman. Det skall bli en lätt men stabil frosting. Försök att inte överarbeta för då blir frostingen för lös.
 
Strö ut mini-marshmallowsen på en bakplåtsklädd plåt och rosta dem i ugnen tills de är gyllene, (eller med hjälp av en brüllebrännare). Tillsätt marshmallowsen till fyllningen och vispa upp den igen någon minut.


Frosting

Rör osten slät tillsammans med muscovadosocker och vanilj.

Vispa grädden hårt tillsammans med bakpulvret i en bunke. Tillsätt den vispade grädden till ostmassan och vispa snabbt samman till en stabil frosting. Smaksätt med kanel efter smak.


Montering

Lägg en botten på serveringsfatet och fördela en rejäl klick av fyllningen över denna. Upprepa med resterande bottnar och fyllning. Täck sedan tårtan med frostingen. Låt stå i kylen ca 1-2 timmar innan servering så att frostingen hinner sätta sig något.
 
Garnera tårtan med rostade marshmallows och kanderad nötter just innan servering. Jag brukar bara rosta nötterna i ugnen, låta dem svalna och sedan smälta strösocker i en stekpanna. Röra ner nötter och strö över lite flingsalt innan de får svalna på en bakplåtsklädd plåt.
 

 

Kommentera inlägget här :