Very Cherry chocolate cake

Rent ljuvig är inte i överkant i vart fall. Bottnarna kan liknas vid bakad chokladpudding, härligt fuktiga men utan att tappa formen eller lösas upp. Fyllningen är en blandning av vispad mascarpone och grädde med körsbärsmarmelad
 
 

Very Cherry Chocolate Cake

 

Bottnar

2 ägg

2½ dl starkt kaffe eller vatten

2½ dl filmjölk eller yoghurt

1,25 dl matolja

200 g vetemjöl (lite drygt 3 dl)

450 g strösocker (5 dl)

85 g fin kakao (2 dl)

1 tsk bakpulver

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

lite mindre än ½ tsk vaniljpulver eller 1 tsk (hemgjort) vaniljsocker

 

Fyllning

500 g mascarpone

drygt 3 dl vispgrädde

2½ dl körsbärsmarmelad

120 g extra fint strösocker

½ tsk vaniljpulver

 

Choklad ganache

100 g mörk choklad

ca 2 dl vispgrädde

1 msk smör

bigaråer till garnering


 

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 3 stycken bakformar som är 20 cm i diameter. (Bottna dem eventuellt med en rundel bakplåtspapper så blir det enklare att få ut kakorna).

Blanda samman ägg, kaffe, matolja och filmjölk i en bunke till en köksassistent. Kör blandningen på låg medelvärme med en flatblandare någon minut.

Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna. Mixa smeten på medelhög hastighet i ca 2 minuter.

Fördela smeten i de tre formarna, skaka formarna lite försiktigt så smeten fördelas jämnt.

Grädda kakorna mitt i ugnen, ca 35 minuter. Rotera gärna kakorna efter ca 20 minuter så värmen fördelas på bästa sätt.

Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. Obs att kakorna ser kladdiga ut men det ska de göra. Frestas inte att låta dem stå inne lite extra, de är klara när en provsticka kommer ut torr.

 

Ta ut kakorna och låt dem svalan i formen på bakgaller ca 20 minuter innan de vänd upp och ner på en plåt. Låt dem sedan svalna helt under formarna innan tårtan monteras.

Montering

Låt gärna bottnarna ligga i frysen ca 30 minuter innan tårtan börjar monteras.

Vispa under tiden samman mascarpne, grädde, socker samt vaniljpulver i maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa så allt blandas jämt.

Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. När sista bottnen pålagd så sprid ut krämen på toppen och på sidorna. Använd en rak palett eller tex en pannkaksstekspade för att sprida ut krämen slätt och fint.

 


Låt gärna tårtan stå i kylen ca 30 minuter innan den sista finjusteringen görs och evenuellt lite mer mascarponekräm läggs på. Detta underlättar lite att få det riktigt slätt och fint.

Smält chokladen till ganachen över vattenbad. Rör sedan i grädden lite pö om pö och avsluta med att blanka av med en smörklick.

Låt ganachen svalna lite innan den fördelas över tårtan. Garnera med några bigaråer.

Goodie goodie!

 

 

Kommentera inlägget här :