Bröllops tårta

 

One -bowl chocolate cupcakes

 
Blackberry Cupcakes
ca 15 st
 
One-Bowl Chocolate Cupcakes
 
90 g vetemjöl (1½ dl)
135 g strösocker (1½ dl)
45 g kakao (1 dl)
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
30 g neutral olja (ca 0,3 dl)
90 g filmjölk eller yoghurt (1 dl)
90 g kaffe (0,9 dl)
1 stort ägg
 
 
Blackberry Frosting
 
250 g mascarpone
2-2½ dl vispgrädde
½-1 dl björnbärsmarmelad
½ tsk vaniljextrakt
eventuellt någon matsked florsocker
färska björnbär till garnering
 
 
 
 
 
Cupcakes
 
Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluftsvärme). Sätt cupcakes formar i en cupcakeform, det blir smet till fler än tolv så det går att göra fler.
 
Blanda samman samtliga torra ingredienser i en stor skål eller skål till en assistent. Blanda samman dem ordentligt, för säkerhets skull kan man sikta ner kakao samt mjöl för att
undvika klumpar.Tillsätt samtliga resterande ingredienser och vispa samman på medelhastighet ca 2 minuter.
 
Fördela smeten i cupcakes formarna. Grädda mitt i ugnen ca 15-20. Försök att inte överbaka. De kommer att kännas lätt kladdiga men ändå ska en sticka komma ur torr. Så håll koll på kakorna mot slutet av gräddningstiden.
 
Ta ut cupcaksen ur ugnen när de är klara och låt dem svalna i muffinsplåten 5 minuter innan de flyttas över för att svalna helt på ett bakgaller.
 
 
Frosting
 
Lägg samtliga ingredienser i en bunke. Mosa de värsta bitarna från björnbären om det är stora björnbärsbitar i marmeladen. Vispa upp till en fast kräm och smaka av. Tillsätt florsocker om krämen känns för osöt och vispa i så fall upp igen.
 
Montering
 
Fördela en rejäl klick av frostingen med en sked eller palett. Jämna till och garnerna med färska björnbär. Jag smälte även lite björnbärsmarmelad som jag passerade genom en sil och drizzlade med.
 

Donut cake

 

 
Gillar ni donuts och gillar ni tårta? Då kan detta vara en tårta för dig. Tårtan smakade som en munk och var så god. Jag har inte friterat den utan jag har bara haft den i ugnen och penslat på smält smör och strött över lite socker. Sedan ett härligt chokladöverdrag över kakan.
Kakan blev jättegod. Så där lite geggig som en munk ska vara.
 
Chokladöverdraget är mörkt choklad med lite grädde. Men man kan ha på mjölkchoklad eller något annat om så önskas.
 
Donut cake
100 g smör
2,5 dl socker
3 ägg
2 tsk bakpulver
0,5 dl mjölk
3,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
 
Ganering
Smält smör
Socker ev. lite kanel
Mörkt choklad
Grädde
 
Gör såhär
 
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt sedan ett ägg i taget. Häll i mjölken och rör ner bakpulvret, vaniljsockret och mjölet. Bröa och smöra formen och häll i smeten.
Grädda i ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.
Låt kakan svalna och pensla på smält smör och strö över socker ev. lite kanel om man gillar det.
Smält sedan choklad med lite grädde och häll över kakan.
Ganera med lite strössel.