Napoleonbakelser

Smördeg
Äppelsylt
Vaniljkräm
Hallonsylt
Glasyr

Okej, bara att sätta igång:

Smördeg
500 g vetemjöl
250 g vatten
75 g smält smör (osaltat)
1 äggula
3 g citronsaft
10 g salt (om du använder normalsaltat smör, ta bara 4 g salt)
425 g smör till kavling

Kör ihop allting, ganska snabbt utom smöret till kavlingen så att du får en jämn deg. Rundriv och platta ut lite lätt, plasta in och lägg i kylen i minst två timmar

Banka ut smöret med en kavel och vik det ett par gånger så att det blir plastiskt. När du är klar bör du ha en platta som är cirka 1 cm tjock. Men jobba snabbt så att det inte blir kladdigt. Kyl ner smöret en stund om det behövs, det bör ha samma temperatur och konsistens som degen när du kavlar.

Kavla ut degen till dubbelt så stor yta som smöret. Vik in kanterna och stäng till ordentligt så att smöret är ordentligt inneslutet. Kavla ut till en rektangel, cirka 1 cm tjock och vik ett treslag. Kavla ut en gång till och vik ytterligare ett treslag. Låt sedan degen vila en timme i kylen.

Ta fram degen, kavla två stycken treslag igen, och låt vila i kylen en timme.

Och sedan ytterligare en gång: Ta fram degen, kavla två stycken treslag igen, och låt vila i kylen en timme.

Dags för slutkavling. Kavla ut degen till cirka 2 mm tjocklek, och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Nagga riktigt ordentligt ända ut i kanterna, degen får nämligen inte resa sig under gräddningen vilket annars är en av poängerna med smördeg. Men här vill vi alltså ha riktigt tunna smördegsbottnar. Baka av i 210° i cirka 20 minuter, se till att hela degplattan har ordentligt med färg och att den även har fin färg undertill. Låt svalna, och vila till nästa dag.

Äppelsylt
4 fasta och syrliga äpplen
4 dl vatten
2 dl socker

Skala och kärna ur äpplena. Lägg dem i en gryta och koka med vatten och socker tills äpplena är mjuka. Häll upp på ren burk och ställ i kylen.

Vaniljkräm
500 g mjölk
1/2 vaniljstång
120 g äggula (6 st)
125 g socker
40 g maizena
25 g osaltat smör

Häll upp mjölken i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången och lägg både den och fröna i mjölken. Låt koka upp och dra en stund.

Vispa ihop äggula, maizena och socker. Häll över mjölken och blanda ordentligt. Häll tillbaka i kastrullen och värm under noggrann omrörning och sjud försiktigt i några minuter tills krämen har tjocknat ordentligt. Tillsätt smöret och rör om, och sila krämen genom en sikt ner i en ren skål. Plasta över och ställ i kylen.

Hallonsylt
1000 g hallon
800 g socker
saften från en citron

Lägg allt i en gryta och koka till 106 grader. Skumma under tiden och pensla grytans insida med kallt vatten för att undvika sockerkristaller. Om du inte har en termometer, sluta koka när sylten börjar rynka sig på ytan. Häll upp i ren burk och ställ i kylen.

Glasyr
Blanda florsocker och vatten så att det blir en fast glasyr.

Äntligen klara! Nu är det dags att bygga bakelse !

napoleon1

Skär smördegsplattan i tre jämna remsor, som bör vara 8 cm breda. Bred på tunt med äppelsylt, vänd nästa remsa upp och ner och placera den ovanpå.

napoleon2

Bred på ett lager vaniljkräm, ungefär lika tjockt som en smördegsbotten. Vispa grädden till fast konsistens, bred på ett rejält lager och stryk kanterna med en palettkniv eller liknande.

napoleon3_9727

Bred på ett tunt lager hallonsylt på den tredje smördegsremsan. Värm glasyren i mikro så att den blir lagom mjuk att jobba med, bred över så att den blandar sig med hallonsylten.

napoleon4_9732

Skär remsan i bitar, 4 cm breda. Placera dem ovanpå grädden. Skär med en ren tandad kniv ända ner i botten. Torka av kniven mellan varje gång du skär.

 
 

persika-kvarqfyllning

Persika-kvarqfyllning

8 gelatinblad

4 dl vispgrädde

1 dl Lemon Curd

½ dl socker

1 burk konserverade persikohalvor

Spadet från persikorna

300 g mjölkkvarq

 

Kvarg-fyllningens tillredning:

1. Sätt gelatinbladen i kallt vatten för att mjukna.

2. Vispa grädde och socker till skum. Tillsätt Lemon Curd och blanda om.

3. Skär persikorna i mindre bitar och ta till vara på spadet av persikorna.

4. Värm upp spadet och tillsätt gelatinbladen. (Minnas att vrida vattnet ur gelatinbladen). Blanda tills gelatinbladen har lösts upp ordentligt.

5.Blanda samman kvarg och gelatin-persikaspads blandningen. Tillsätt persika bitarna och blanda nu ner kvargblandningen i grädden.

 

Spiderman och kuba tårta

 
 tårtbotten 1vanilj med manjarmousse och jordgubbmousse
tårtbotten 2 choklad med kokosmusse och annanas
dekorationer i sugarpaste mariakex och getatin.