tusenbladstårta

Idag ska jag baka en Torta de mil hojas, med svensk översättning tusenbladstårta, är en söt och mäktig tårta som är en klassiker i alla chilenska sammanhang. Eftersom min kopmis ska gifta sig i morgon så tänkte jag ge mig i kast med denna söta delikatess. Det är en tårta i många lager med en kolaliknande kräm emellan som kallas manjar.Det är kondenserad mjölk som man har kokat i ca 1 1/2 – 2 timmar. Det går även att köpa färdigkokat.

Bottnar
8 äggulor

200 g smör
12-15 dl mjöl
3 dl mjölk
2 burkar kondenserad mjölk, kokad eller okokad
Låt smöret mjukna och blanda snabbt ihop med äggulor, mjöl och mjölk till en smidig deg och lägg i kylen en stund. Kavla sedan ut degen så tunt som möjligt och ta ut en rundel med en stor tallrik som mått. Lägg rundeln på bakplåtspapper på plåt och pricka ordentligt med gaffel. Sedan in i ugnen på 250 grader i 3-4 minuter eller tills den fått brunaktig färg. Upprepa tills all deg gått åt.
När rundlarna har svalnat bygger man upp tårtan lager för lager med manjar mellan varje rundel. 

Fyllning

3-4 burkar kondenserad mjölk (man kan köpa färdiga för 28 kr /st eller så kan man koka själv för 17 kr/burk)

Rom eller Whiskey för att skvätta på rundlarna

3 dl valnötter

 

Kommentera inlägget här :