Den här tårtan alltså. Förutom att den kanske har det längsta namnet någonsin på en tårta så är den också helt galet god. Det är inte ofta som jag inte kan motstå frestelsen när jag har fotograferat en tårta, men här var jag tvungen att äta upp en hel tårtbit direkt. Den var så god!
Botten är bakad i tre lager, två lager med nötmaräng och så en saltkolasås emellan. Förstår ni vad gott! Receptet på botten är från Liv Martine, som vann Hela Danmark Bakar 2015. Den botten kommer jag att använda om och om igen, det kan jag lova.

 

Moussen är söt och syrlig från mango och passionsfrukt och lite frisk med yoghurt och creme fraiche. Kombinationen är fantastisk.

Jag testade också en lite ny dekorationsteknik där jag gjorde grunda runda hål som jag fyllde med passionsfruktsgelé, det blev väldigt fint tycker jag. Annars blev kanske där här tårtan lite i det överdekorerade slaget, något kaosigt intryck. Men så kan det bli ibland när man får feeling! Ni dekorerar ju precis som ni vill!

RECEPT
Tårtan är 20 cm i diameter och räcker till 10-12 personer.

Tårtbotten

Nötmarängbotten
50 gram hasselnötter
50 gram valnötter
50 gram osaltade pistagenötter
3 st äggvitor
100 gram fint råsocker, eller vanligt strösocker
1 msk mjöl

Saltkola
200 gram kondenserad mjölk (en halv burk)
40 gram brun farin
40 gram smör
0,5 tsk salt

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg alla nötterna på en plåt och rosta i ca 10 minuter, skaka plåten emellanåt.
3. Låt nötterna svalna och mixa dem sedan till ett fint mjöl.
4. Vispa äggvitorna till ett skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa tills du har en glansig maräng.
5. Vänd ner nötter och mjölet i marängen.
6. Häll hälften av din smet i en smord form, ca 18 cm i diameter, och baka i ugnen i 15 minuter. Gör under tiden saltkolan.
7. Häll alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Sjud i några minuter tills det har fått en gyllenbrun färg och tjocknat. Rör hela tiden, annars bränner det!!
8. Tag ut din form ur ugnen, bred ut kolan över den bakade marängen och bred sen resten av marängen ovanpå kolan och baka i 18 minuter till.
9. Låt tårtbotten svalna helt.

Mango- och passionsfruktsmousse
2 dl mogen mango (ca 2 st), mixad
1 dl juice från passionsfrukt, (ca 6-8 st)
2 dl socker
2 msk pressad citron
4 gelatinblad
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl turkisk yoghurt

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten medan du förbereder det andra.
2. Skala och mixa mangon till en fin puré.
3. Del passionsfrukterna och sila dem så att du bara får juicen kvar. Häll den i en liten kastrull.
4. Pressa ner 2 msk citronsaft med passionsfruktsjuicen och häll även i hälften av sockret. Värm tills allt socker har smält. Lägg i gelatinbladen och rör om tills de har smält helt. Låt svalna något.
5. Vispa grädden lätt. Den ska vara fluffig och det ska bli märken efter vispen, men som går ihop igen. Lättvispat alltså.
6. Blanda yoghurt, creme fraiche, resten av sockret och mangon i en skål.
7. Rör ner passionsjuicen i yoghurt- och mangoblandningen.
8. Häll i lite i taget av fruktblandningen i grädden och vänd runt.

Passionsfruktgelé till dekoration
Juicen från 2 passionsfrukter
1 msk socker
0,5 gelatinblad

1. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i minst 5 minuter
2. Dela och sila passionsfrukterna och häll juicen i en kastrull. Tillsätt sockret och koka upp.
3. Lägg i gelatinbladet i vätskan och låt det smälta.

Montera tårtan

1. Lägg tårtbotten på ett fat med en tårtring runt om, tårtringen ska vara större än tårtan, ca 1 cm runt om kakan till ringen. Om du inte har en tårtring, lägg tårtbotten i en springform som är större än tårtbotten. Klä den med tårtplast, och har du inte det, klä in hela i plastfolie.
2. Häll moussen runt kanterna på tårtbotten, detta är lättast om man hällt moussen i en spritspåse först, och sen ovanpå tårtbotten. Skaka och slå tårtan försiktigt mot underlaget så att moussen kommer jämnt ner runt om och får en jämn yta. Ställ in moussen i frysen i 4-5 timmar.
3. Häll resterande mousse i silikonformar som du vill dekorera tårtan med. Om du inte vill det så kan du bara hälla alla mousse på tårtan.
4. När tårtan stelnat och är frusen. Ta den ur formen. Man kan göra detta även när tårtan bara är kyld, om du inte vill ha den i frysen. Det tar 4-5 timmar för den att stelan i kyl också, men den blir finare om man tar bort plasten när den är frusen.
5. Om du vill göra små geléspeglar. Gör passionsfruktsgelen. Gör hål i tårtan med hjälp av rund utstickare. Sätt ner dem i moussen, ett par millimeter, och gröp ur dem med en sked. Ta bort utstickaren och fyll hålet med gelén.
5. Dekorera med dina moussekupoler, citronmeliss och passionsfrukt